info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Hypathias hage

E-post Skriv ut PDF

Hagen min ligger i Sverige, noen mil fra Haldengrensen, og er ca 1 mål stor. Området har klimasone 3-4. Eiendommen ligger 100 meter fra en innsjø som vi har utsikt over mot øst, mot nord, sør og vest er det skog. Mot vest er det også et berg som sammen med trærne lager skygge på eiendommen, på sommeren forsvinner solen i 17-18 tiden. Oppe i skogen ligger det en myr, så det kommer ganske mye vann ned på eiendommen gjennom hele året. Langs tomtegrensen mot nord renner det en liten bekk.

Eiendommen

Da jeg tok over hagen syntes jeg den var liten, vanskelig og kjedelig. Jeg hadde tidligere bare dyrket i vinduskarmer, og hadde derfor lite kunnskap om uteplanter. Hagen hadde ikke vært stelt på flere år, og bare de mest iherdige staudene hadde overlevd: dagliljer, sedum, småhjerte, iris og store mengder av bergenia.

Nå går jeg inn i min fjerde sesong, og jeg bare digger hagen min! Selv om den er relativ liten har den et område for alt: blomsterbed, steinbed, woodland, skyggebed, grønnsakshage og ikke minst bed langs bekken. Etter hvert som bergenian viker plassen dukker det opp nye, spennende muligheter! I år har såingen vært litt mer målrettet enn før, jeg har mange fuktelskere og woodland-planter i sålisten.

Grønnsakshagen

Grønnsakshagen er plassert mellom garasjen og bergskråningen mot nordøst. Da jeg tok over var området dekket av bregner, lupin og annet ugress. Jeg la duk over hele området, og satte opp pallekarmer. Området skrår endel fra berget til garasjen, men ikke mer enn at karmene holder seg på plass. Duken er dekket av bark fra småtrær jeg må kutte ned for å holde skogen unna.


Før


Underveis


Etter

Jeg beholdt noen bærbusker som dukket opp i alt ugresset, og opp mot berget gravde jeg opp et stort bed. Der har jeg plassert et par druebusker, asparges og forskjellige grønnsaker. I forkant av området med pallekarmene har jeg laget et annet stort bed hvor jeg har urter og planter som kan brukes til å lage te, samt et mindre bed for urter til mat.

Alpene

Eiendommen grenser altså til en bergskråning mot øst, og denne var allerede delvis beplantet da jeg tok over. Skråningen har mange bed som alle er veldrenerte, og jeg ser stort potensiale her. Jeg sliter med å bestemme meg for hvilke planter jeg skal ha hvor, så dette er foreløpig et evig prosjekt som forandrer seg fra sesong til sesong.

En del av berget er flatt med naturlige kar, så her har jeg laget et grusbed. Jeg prøver meg frem med forskjellige planter som kan trives, ikke alle forsøk er vellykket, foreløpig er det nellik, takløk og sedum som trives best. Etterhvert som kunnskapen min om alpine planter øker håper jeg å få inn litt mer spennende planter her.

Skyggenes dal

Bergskråningen fortsetter bak huset, men her er det mye skygge, For øyeblikket vokser det bare bergenia her, men det har jeg tenkt å gjøre noe med denne sesongen. Berget har mange naturlige kar, så her skal det plantes skyggetålende planter.

Woodland

Woodlandet ligger sør for huset, og består av en slags steinrøys som er avgrenset av en liten steinmur ned mot gressplenen. Dette området er det store prosjektet i 2009: noen småtrær skal fjernes, bergenia og mose skal lukes bort, steinmuren skal repareres og området skal beplantes med woodland-planter. I skråningen skal jeg plassere planter som trenger god drenering, foran steinmuren skal jeg ha et bed med planter som liker litt fuktig jord. Får jeg til bare halvparten av det jeg planlegger blir det knallbra!

Bekkebedet

Jeg er altså så heldig at jeg har en naturlig bekk i hagen. Vannet kommer ikke fra en sjø, men fra en myr, og det varierer derfor veldig hvor vannholdig bekken er. Bedet langs bekken er derimot fuktig hele sesongen, selv om bekken tørker ut, så her plasseres alle fuktelskere.

Blomsterbed

Jeg har to store blomsterbed, det ene var her da jeg tok over, det andre har jeg gravd opp selv. Beddet som var her var dessverre infisert av skvallerkål, men etter iherdig luking i flere sesonger tror jeg nå at jeg begynner å få overtaket. Bedet er stort, deler av det skrår kraftig, og det finnes ingen helhetlig stil i det hele tatt. Planter settes ned der hvor det er plass, og det blir derfor ganske kaotisk og ikke alltid like pent.

Bedet jeg gravde opp selv er langt og smalt og ligger inntil en liten bergknaus midt i plenen. Her er også planter plassert i hytt og pine, men det ser likevel ganske fint ut hele sesongen. Dette bedet er mye lettere å vedlikeholde enn det store, og jeg er veldig fornøyd med resultatet.

I forkant av hele hagen ligger det også et laaangt bed, det er ca 30x2 meter og beplantet av - ja gjett hva - bergenia! Jeg har planer om å etablere andre planter her, men det er en kjempejobb! Foreløpig plan er å dele området opp i ruter, og opparbeide en rute hver sesong. Vi får se hva jeg gidder. Bergenia har tross alt to positive ting med seg, den er helårsgrønn, og den har ganske fine blomster selv om det bare varer en kort stund.

Du kan lese mer om hagen min, og finne oversikt over plantene jeg har på min hjemmeside.

Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:03